Ιστορικά μνημεία

Η πηγή των "Ιστορικών Μνημείων", προέρχεται από το βιβλίο "Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΔΥΣΒΑΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ" με την ευγενική άδεια του Ευρυτάνα λαογράφου και συγγραφέα Γιώργου Στ. Αθανασία.

Η κατάρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Παλιοκάτουνο.

Σάββατο, Σεπτέμβριος 22, 2018 - 21:12

Σε μια περιοδεία του ο Πατροκοσμάς, πέρασε κι από το Παλιοκάτουνο. Όμως δεν βρήκε ανταπόκριση. Χτύπησε πόρτες για νερό και να ξαποστάσει, αλλά απόκριση καμία. Έτσι άπραγος συνέχισε τη πορεία του και στάθηκε στη πηγή "Κεραμίδι" πάνω από το χωριό.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Άγραφα.

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 21, 2018 - 10:58

Στη πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε στα 1610. Εκεί στο προαύλιο του ναού, κάλεσε τον κόσμο ο Πατροκοσμάς για να τους μιλήσει. Κατάλαβε όμως, ότι λείπουν τρεις. Δικαιολόγησε τους δύο, λόγο άγνοιάς τους και κάλεσε τον τρίτο.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Βαλαώρα

Σάββατο, Σεπτέμβριος 22, 2018 - 12:06

Εκεί στη Βαλαώρα και στο κάλεσμα του "Παππουλάκου" του λαού, συγκεντρώθηκε σύσσωμο όλο το χωριό. Ανάμεσά τους και οι Παλιουραίοι, με τις φουστανέλες τους, γεμάτοι έπαρση, κομπασμό και περηφάνια.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Βούλπη “Κίστα”

Σάββατο, Σεπτέμβριος 22, 2018 - 12:19

Σαν πέρασε από εδώ, όλοι οι Βουλπιώτες συμμετείχε στου αγίου τα κηρύγματα. Όταν νύχτωσε, ο άγιος πήγε στου παπα-Ρωσκά το σπίτι. Ο παπάς όμως, έτυχε να λείπει στα Άγραφα εκείνες τις μέρες και τον υποδέχτηκε η παπαδιά. Η παπαδιά φορούσε στο κεφάλι της άσπρο μαντίλι και αυτό ενόχλησε το Πατροκοσμά...

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Βραγγιανά.

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 20, 2018 - 18:44

Στη θέση Παναγία - Παζάρι, υπήρχε ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός της Κοίμησις Της Θεοτόκου. Κάηκε όμως, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού το 1806 από Τουρκαλβανούς, σε αντίποινα για τον Κατσαντώνη. Εκεί στο προαύλιο του ναού κι ο πλάτανος που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Γρανίτσα

Σάββατο, Σεπτέμβριος 22, 2018 - 14:28

Δύο συμβάντα επισκίασαν το χωριό κατά την περιοδεία του Πατροκοσμά. Ένας μετανοημένος ληστής, επέστρεψε κατά εντολή του αγίου, κλεμμένα χρυσά κουμπιά στο άγιο βήμα εκκλησίας. Όταν επέστρεψε να τα ξαναπάρει κατά εντολή του αγίου, μετατράπηκαν σε φίδια.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ιερή Μονή Προυσού. Προυσός.

Τρίτη, Σεπτέμβριος 25, 2018 - 10:08

Ο Πατροκοσμάς επισκέπτονταν πολλές φορές την Παναγία την Προυσιώτισσα και κήρυττε στους προσκυνητές της. Σε κάποιο από τα κήρυγμά του, μεταξύ του κόσμου που παρακολουθούσε, υπήρχε και ένας φονιάς! Προ καιρού είχε σκοτώσει ένα μοναχό της μονής και ήταν το εφτασφράγιστο μυστικό του.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Καλλιθέα, "Μπιάρα".

Σάββατο, Σεπτέμβριος 15, 2018 - 09:24

Στο κέντρο του χωριού και στη θέση του σημερινού ναού της Aποκεφάλισης του Αγίου Ιωάννη, από την παράδοση μαθαίνουμε ότι υπήρχε ομώνυμο γυναικείο μοναστήρι*. Β.Δ του χωριού και σε απόσταση ενός χλμ. στη θέση "Μαγκλάν Αγά", υπήρχε επίσης μοναστήρι, αλλά ισλαμικό**.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Κυπαρίσσι Πρασιάς "Ζελενίτσας".

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 21, 2018 - 16:10

Η κεντρική συνοικία της Πρασιάς, της παλιάς Ζελενίτσας το Κυπαρίσσι, οφείλει το όνομά του στο τεράστιο κυπαρίσσι του χωριού που δεσπόζει απ' όπου κι άν κοιτάξεις.

Κήρυγμα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Λιθοχώρι “Μπελτσίστα”.

Σάββατο, Σεπτέμβριος 22, 2018 - 10:39

Η πρώην Μπελτσίστα με τους τρεις μαχαλάδες να συνθέτουν στην ομορφιά της Ευρυτανίας.

Σελίδες