Οικισμός των Δομιανών του δήμου Καρπενησίου η Αγία Παρασκευή. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τον ομώνυμο ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού, που κτίστηκε στα 1850. Είναι τρίκοχη με τρούλο και πετροσκέπαστη στέγη.
Ιεροί Ναοί
I.N. Αγίου Δημητρίου. Καρπενήσι.
Ο Άγιος Δημήτριος στη κορυφή του ομώνυμου λόφου του Καρπενησίου. Χτίστηκε στα θεμέλια προγενέστερου ναού το 1886 από τον Δημήτριο Σαφρά.
Ι.Ν. Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. Βουτύρου.
Στο παλιό χωριό υπήρχε ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, που σήμερα στην θέση της υπάρχει το εικόνισμά της. Ο ναός της Κοίμησης Της Θεοτόκου του παλιού χωριού σώζεται μέχρι τις μέρες μας. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και ήταν κοιμητηριακός ναός.
Ι.Ν. Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. Λημέρι "Κόνιαβη".
Στο χωριό, εκτός του κεντρικού ναού της Αγίας Βαρβάρας, υπάρχουν άλλες έξι εκκλησίες, με αξιόλογη αυτή της Απόδοσης Της Κοίμησης Της Θεοτόκου (1874), που πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με χορό και τραγούδια στη πηγή της πλατείας "Βραγγιανίτη".
I.N. Αγίας Παρασκευής. Άγιος Νικόλαος “Λάσπη”
Βορειοδυτικά του χωριού, συναντάμε το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Φέρει πέτρινη επιγραφή με ημερομηνία 30 Αυγούστου 1879. Βρίσκεται σε μια περιοχή “πνιγμένη” μες τη βλάστηση.
I.N. Αγίας Παρασκευής. Καρυά Μεσοκώμης.
Ανακαινισμένος ναός με προέκταση στην πρόσοψη για την εξυπηρέτηση των πιστών. Άγνωστη η χρονολογία κτίσης του παλαιού αυτού ναού.
I.N. Αγίας Παρασκευής. Μεγάλο Χωριό
Η Αγία Παρασκευή Μεγάλου Χωριού. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Την χρηματοδότησε ο Αλή Πασάς, μετά από επίσκεψη του παπά Νίκου στα Γιάννενα, ο οποίος ζήτησε τα χρήματα προσποιούμενος την κατασκευή μεγάλου στάβλου!!!
I.N. Αγίας Παρασκευής. Σταυροπήγιο "Άμπλιανη".
Είναι ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου - 19ου αιώνα, από γκρίζα, πελεκητή, ντόπια πέτρα. Χτίστηκε προ του έτους 1792, χρονολογία που βρέθηκε στο παλαιότερο ταβάνι, στο δε τέμπλο φέρει χρονολογία 1801. Είναι, κατά τους αρχαιολόγους, τρίκλιτη βασιλική, μεγάλων διαστάσεων με γυναικωνίτη.
I.N. Αγίου Δημητρίου. Παυλόπουλο.
Χτίστηκε το 1666, με εξαίρετες εικόνες και βυζαντινότροπες τοιχογραφίες σε άριστη κατάσταση διατηρημένες. Το τέμπλο από ξύλο καρυδιάς, συνθέτει στη γενική εικόνα ομορφιάς του ναού.
I.N. Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Παπαδιά Παυλόπουλου.
Δύο εικόνες του τέμπλου φέρουν χρονολογίες 1707 και 1757 αντίστοιχα. Οι τοιχογραφίες, που με το σεισμό του 68' έπαθαν μερική καταστροφή, μοιάζουν με εκείνες του Αγίου Δημητρίου στο Παυλόπουλο.