Ι.Ν. Αγίας Βλαχέρνας. Αγία Βλαχέρνα "Ερκίστα"

Κατά τα πρώιμα χρόνια του Βυζαντίου λέγονταν Χρυσούπολη. Στη σύντομη κάθοδο των Σλάβων ονομάστηκε Ερκίστα μέχρι και το 1930 όπου μετονομάστηκε σε Αγία Βλαχέρνα. Οι κάτοικοί της που μετανάστευαν στην πόλη, επηρεασμένοι από το θαύμα της Παναγίας των Βλαχερνών, έδωσαν το όνομα στο χωριό τους. Νότια της συνοικίας Βαμβακιές, στη θέση "Χούνη", υπάρχουν λείψανα βυζαντινού ή αρχαίου κάστρου. Παλιόκαστρο το λένε. Ανατολικά του, απέναντι από το ρέμα "Αρβανίτη", στη θέση "Καστρί", υπάρχουν αμυδρά ερείπια κι άλλου κάστρου. Τα δύο αυτά κάστρα έφραζαν την μία από τις πέντε δυτικές εισόδους της εύφορης κοιλάδας του Καρπενησιώτη ποταμού.

Και στους τρεις μαχαλάδες του χωριού, υπάρχουν ακόμη παλιά αρχοντικά να αντιστέκονται στο διάβα του χρόνου και της εγκατάλειψης. Πρόκειται για αρχιτεκτονικά έργα, απομεινάρια μιας άλλης εποχής. Η ομορφιά εδώ βρίσκεται διάσπαρτη παντού. Οι εναλλαγές του άγριου και του δύσβατου σε αρμονία με το ήρεμο και το γαλήνιο. Ψηλά η επιβλητική Χελιδώνα (1973μ.) και κάτω χαμηλά ο Αγαλιανός ποταμός που διαβαίνει από ένα τεράστιο πλάτωμα 500μ και αμέσως στενεύει στη θέση "Στενά" για να καταλήξει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών (Κατσαντώνη).

Ψηλά στην Χελιδόνα (1973μ.), στη θέση "Παλιογωνιά" βρίσκεται το Εξωκλήσι της Παναγίας της Βλαχέρνας που την πανηγυρίζουν με μεγάλη λαμπρότητα κάθε 2 Ιουλίου. Πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, αλλά και από άλλα μέρη, συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την Παναγία σε ημερήσιο παραδοσιακό γλέντι.

Το χωριό παλιά γνώρισε μια μεγάλη γεωλογική καταστροφή που ακόμα και σήμερα την αναφέρουν. Από το παλιό χωριό σώζεται μόνο το ιερό του πρώτου ναού, της Αγίας Βλαχέρνας.

Ετικέτες: 
Αγία Βλαχέρνα Ερκίστα Δήμος Καρπενησίου