ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ (29-30/6)

Ο Ιούνιος ολοκληρώνεται με δύο μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Αρχικά, τιμάται η μνήμη των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου). Δεν πρόκειται περί μίας απλής εορτής, όπως συνήθως εορτάζουμε τις υπόλοιπες εορτές των αγίων μας: να θυμηθούμε την κατά Χριστόν πολιτεία τους και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να τους μιμηθούμε. Στον εναγκαλισμό των δύο αποστόλων, όπως τον βλέπουμε στη γνωστή εικόνα τους, η ᾽Εκκλησία μας πρόβαλε τη σύζευξη της πίστεως και των έργων, με άλλα λόγια είδε τους αποστόλους αυτούς ως σύμβολο και τύπο της παραδόσεώς της.  Και οι δύο καταθέτουν την ίδια εμπειρία, την εν Χριστώ σωτηρία, για την οποία και οι δύο έδωσαν με μαρτυρικό τρόπο τη ζωή τους. Το Πνεύμα του Θεού άλλωστε που τους φώτιζε, ήταν και είναι πάντοτε το ίδιο.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα μεταβεί στα Σελλά Ευρυτανίας, όπου θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζονται Ιερό Ναό.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριος, πλην του Ιούδα Ισκαριώτη. Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Τη ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφούμε στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Εδώ γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου. Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.

Την ημέρα εκείνη ο σεπτός ποιμενάρχης μας θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ναό στη Βελαώρα Ευρυτανίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας (30/6) θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό των Αγίων Αναργύρων στο Νέο Αργύριο Ευρυτανίας στις 6: 00 μ.μ. και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας για εκδήλωση προς τιμήν των μακαριστών ιερέων π. Λάμπρου Τσέτσου, π. Γεωργίου Τσιτσάνη, π. Λάμπρου Παπαδήμου, π. Κοσμά Οικονόμου και π. Θωμά Χρυσαφογεώργου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως