ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 στα δυσπρόσιτα μα πανέμορφα Άγραφα Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον Ιερατική Σύναξη των διακονούντων ιερέων της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας,υπό του σεπτού ποιμενάρχου μας.

Η προγραμματισμένη σύναξη έγινε στο πάνσεπτο Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγράφων, εκεί που η φύση οργιάζει και η θέα των βουνών σε γαληνεύει. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι ιερείς μας και λίγο μετά τις 9:00 π.μ. με την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας πραγματοποιήθηκε Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στη συνέχεια,ο εφημέριος του ναού πρωτοπρ. Σωτήριος Σαλαμάρας,προσέφερε πρωινό κέρασμα σε όλους τους αδερφούς- ιερείς μας,σε παρακείμενο κατάστημα,αγναντεύοντας το καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο. Κατόπιν ο ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της ημερίδας. Ως πνευματικός πατέρας ενημέρωσε ενδελεχώς τους συνεργάτες ιερείς για την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας που βιώσαμε και παρακάλεσε όλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση εντείνοντας τον πνευματικό τους αγώνα, λειτουργώντας ως αληθινοί ποιμένες του πιστού λαού μας.

Σύμφωνα με την πατερική παράδοση, κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται είναι απόρροια της απομακρύνσεως του ανθρώπου από το Θεό, ο οποίος είναι πηγή μόνο καλών. Τα όπλα των κληρικών είναι η προσευχήπίστη και η μετάνοια για τα λάθη μας τόνισε εύστοχα ο Μητροπολίτης μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Η ενότητα της Εκκλησίας εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η Εκκλησία ενώνει και δεν διχάζει. Όσα συμβαίνουν και ακούγονται σήμερα θυμίζουν άλλη εποχή. Αν δε δούμε το πρόβλημα στη σωστή του βάση, θα συνεχίσουμε να εγκλωβιζόμαστε σε αρρωστημένες λογικές, σε υποθετικά σενάρια, στην αναζήτηση εχθρών, στο φανατισμό, άρα στην πλάνη.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους ιερείς για τη λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης εικόνων στην περιοχή μας, αλλά και για την αναστολή της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεως. Τέλος αναφέρθηκε στην έκδοση τόμου Πρακτικών για τις επετειακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 40 χρόνων προσφοράς της Μητροπόλεως Καρπενησίου.

Στη συνέχεια ο πρωτοπρ. Ευστάθιος Τριβυζάς ενημέρωσε τους σεβαστούς πατέρες για τα πορίσματα του συνεδρίου επί των αιρέσεων,που έλαβε χώρα στο Άργος  και επισήμανε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στη Νέα Εποχή.

Επακολούθησε γόνιμος εποικοδομητικός διάλογος και κάποιοι πρεσβύτεροι έλαβαν το λόγο απευθύνοντας ερωτήσεις και απορίες στο ποιμενάρχη μας για το τι μέλει γενέσθαι. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα σε όλους τους Συνέδρους με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής. Κλείνοντας ο ποιμενάρχης μας διαβεβαίωσε τους συνεργάτες του πως “Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών“.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως