ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στις 23 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη ενός Νεομάρτυρα, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, του δικού μας Αγίου. Δεκαπέντε ετών παιδί έφυγε από το Καρπενήσι και πήγε στην Πόλη, για να εργασθεί μαζί με τον πατέρα του, που είχε εκεί ένα μικρό παντοπωλείο. Κοντά σ’ έναν πρακτικό δάσκαλο άρχισε να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα, κι έξυπνος καθώς ήταν είχε μεγάλη πρόοδο. Μια μέρα ο δάσκαλος του, μπροστά σε πολλούς γενίτσαρους, τον έβαλε να διαβάσει το μάθημα, και το μάθημα ήταν ομολογία πίστεως, πως τάχα γινότανε μουσουλμάνος. Αυτό ήταν όλο· δεν μπορούσε πια να αρνηθεί πως έκαμε ομολογία και προσχώρησε στο Ισλάμ. Τον πήγανε στον κριτή, κι ο Νικόλαος με φωνές και διαμαρτυρίες υποστήριζε την αθωότητα του. Το τέλος ήταν η μαρτυρική τελείωση του και η κατάταξη του στη χορεία των Αγίων. Ο Άγιος Νικόλαος, μετά την ομολογία του, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε 65 ημέρες χωρίς ψωμί και χωρίς νερό, και μια Δευτέρα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672 ο δήμιος τον αποκεφάλισε. Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται τώρα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.

Εορτάζοντας την ιερή μνήμη του Αγίου Νικολάου, που αυτός εδώ ο τόπος γέννησε και τον έστειλε νικητή και τροπαιοφόρο στο μαρτύριο, δοξάζουμε «εν Αγίω Πνεύματι» το υπερύμνητο και δοξασμένο όνομα του Πατέρα και του Υιού Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Εφέτος η εορτή του προστάτου και πολιούχου μας Αγίου τυγχάνει ημέρα Παρασκευή. Την Πέμπτη (22/9) το απόγευμα στις 7:00 μ.μ. θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του προσκεκλημένου επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και των κληρικών της επαρχίας μας. Την Παρασκευή (23/9) στις 7:00 π.μ. στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον σεπτό ποιμενάρχη μας. Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα λάβουν μέρος άπαντες οι παρευρισκόμενοι και συμπροσευχόμενοι ιερείς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (23/9) και ώρα 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με θέμα “Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά σ’ Ανατολή και Δύση“, με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, της χορωδίας και της ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως