ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ»

Με το υπ’ αριθ. 398/30.01.2023 ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο κανονισμός συστάσεως και λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την επωνυμία «Παναγία η των Ευρυτάνων προστάτις και ελπίδα».

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάσωση, διάδοση και ανάδειξη μνημείων και στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, δηλαδή των εκκλησιαστικών και των παραδοσιακών τεχνών, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της μουσικής, του χορού, των εικαστικών, των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της λαογραφίας και γενικότερα όλων των μορφών Τέχνης και Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

Επιπλέον, επιδιώκεται μια πληρέστερη και αρτιότερη πνευματική, ποιμαντική, κοινωνική και φιλάνθρωπη διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως σε μια κοινωνία, η οποία φθίνει πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά, μα συγχρόνως έχει μια δυναμική λόγω της πλούσιας παραδόσεως, η οποία, αν αξιοποιηθεί, θα προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.

Στα πλαίσια των επιμέρους σκοπών, λειτουργήσαμε ως τώρα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού και υφαντικής, τα οποία στεγάζονται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως στην Ανατολική Φραγκίστα. Επιπλέον, ιδρύσαμε εργαστήριο συντηρήσεως εικόνων, το οποίο λειτουργεί με την απαιτούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και συντηρεί παλαιές εικόνες προερχόμενες από τους ναούς και τις μονές της επαρχίας μας.

Προ μηνός αρχίσαμε και ολοκληρώσαμε την προετοιμασία ενός εργαστηρίου αργυροχοΐας, το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο Καρπενήσι. Σε αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να διδάσκονται την τέχνη της αργυροχοΐας, αλλά και γενικότερα ό,τι σχετίζεται με την εκκλησιαστική τέχνη σε μέταλλο. Η πρώτη συνάντηση όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη της αργυροχοΐας θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου, στις 6:00, στο χώρο του εργαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καρπενησιώτη 42.

Οι κινήσεις μας αυτές αποσκοπούν μεταξύ άλλων και στο να δώσουν κίνητρο σε κάποιους νέους να μείνουν στον τόπο μας, έχοντας ως εργασία μια παραδοσιακή μορφή τέχνης, η οποία μπορεί πολλά να υπόσχεται για το μέλλον τους.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως