ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Πρώτη (1η) του μηνός  Ιουνίου σήμερα και συγχρόνως πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Παρ’ ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών θυμίζουν χειμώνα και όχι άνοιξη ή καλοκαίρι, εντούτοις ευελπιστούμε κι ευχόμαστε το τρίμηνο που ακολουθεί να είναι πραγματικά καλοκαιρινό. Να ζεστάνει όχι μόνο τα σώματα, μα και τις ψυχές μας και να συμβάλλει στο να γίνει παρελθόν η πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε τους τρεις ανοιξιάτικους μήνες.

Ως Ευρυτανία δοξάζουμε τον Άγιο Θεό και ευχαριστούμε την Παναγία μας κι όλους όσους συνέβαλαν στο να μην υπάρχει κανένα κρούσμα στον τόπο μας. Δυστυχώς όμως οι συνέπειες των μέτρων δεν ήσαν ανώδυνες. Σήμερα με πόνο ψυχής, έρχομαι να ανακοινώσω τη μη λειτουργία για φέτος των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεώς μας, οι οποίες  πέρυσι το καλοκαίρι φιλοξένησαν περίπου 140 παιδιά. Επιπλέον ματαιώνονται και όσες δράσεις είχαμε ετοιμάσει για το καλοκαίρι και περιοριζόμαστε μόνον στις καθαρά θρησκευτικές μας εκδηλώσεις, όπως οι πανηγύρεις των Ιερών Ναών.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (5-5-2020) ήταν προγραμματισμένο να γίνουν τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Συντηρήσεως Εικόνων, που ιδρύθηκε με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1723 τευχ. Β΄ 16-5-2019, κάτι που ματαιώθηκε για άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία, όπως ματαιώθηκε και η λειτουργία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεώς μας και κατ’ επέκταση η προσφορά του σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Δυστυχώς και παρά τις απόψεις κάποιων, τα έσοδα της Μητροπόλεως προέρχονται από εισφορές ενοριών και Μονών. Από τη στιγμή που οι Εκκλησίες μας έμειναν για ένα τρίμηνο κλειστές, αυτονόητο το ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να βοηθήσουμε όπως πριν, όσους κι όπως βοηθούσαμε. Το Γενικό Φιλόπτωχο αρχίζει πάλι να λειτουργεί δειλά αυτές τις ημέρες, με περιορισμένες όμως δυνατότητες.

Το ίδιο δειλά άρχισαν και τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων στη σχολή της Μητροπόλεώς μας και θα γίνονται μέχρι τέλος Ιουνίου. Θα κλείσουμε με τις εξετάσεις των μαθητών, χωρίς κάποια μουσική εκδήλωση όπως συνηθιζόταν στο τέλος της σχολικής περιόδου τις προηγούμενες χρονιές.

Τέλος, για όσους εθελοντές επιθυμούν και μπορούν, την επόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου το πρωί, θα συγκεντρωθούμε στο χώρο των κατασκηνώσεων στην Ανατολική Φραγκίστα για μια γενική καθαριότητα και κάποιες απαιτούμενες εργασίες, ασχέτως του ότι δεν θα λειτουργήσουν φέτος.

Κλείνω, με ευχαριστίες προς όλους όσους αυτό το διάστημα στάθηκαν στο πλευρό μας και μας στήριξαν με τις προσευχές τους και το καλό τους λόγο. Ευχή, όλη αυτή η κατάσταση, να γίνει παρελθόν και να μείνει ως μια κακή ανάμνηση της σύγχρονης ιστορίας μας, χωρίς άλλες επιπτώσεις.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ο Καρπενησίου Γεώργιος