ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Ο Άγιος Νικόλαος είναι από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς αγίους της Εκκλησίας μας. Μετά την Παναγία και τον άγιο Γεώργιο είναι ο περισσότερο γνωστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πολλοί χριστιανοί φέρουν το όνομά του και πολλοί τον έχουν συνέχεια στο στόμα τους, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του και την βοήθειά του.Όλη του η ζωή ήταν γεμάτη από αγάπη και φιλανθρωπίες.  Γι᾿ αυτό και Νικόλαος σημαίνει, ότι νίκησε τον λαό, κατέκτησε τις καρδιές του κόσμου, αλλά και ο λαός νικά έχοντας την βοήθειά του. Το φωτεινό παράδειγμά του και την αγία ζωή του καλούμεθα όλοι να ακολουθήσουμε. Λίγα λόγια θα πούμε από τη θαυμαστή ζωή του, για να γνωρίσουμε πως πρέπει να είναι και η δική μας ζωή.

Γεννήθηκε μέσα στους διωγμούς εναντίον της Εκκλησίας. Οι γονείς του ήταν άνθρωποι ευσεβείς και ενάρετοι. Πιστοί και αφοσιωμένοι στο Θεό. Ήσαν αρκετά εύποροι, γι᾿ αυτό και φρόντισαν για την ικανοποιητική μόρφωσή του. Όμως πριν από την κοσμική μόρφωση φρόντισαν να του διδάξουν την πίστη του Χριστού.Από μικρός έδειξε την αγάπη του στο Θεό. Περνούσε τις ημέρες του με προσευχή και νηστεία. Ο άγιος Νικόλαος Τετάρτη και Παρασκευή όχι μόνο νήστευε, αλλά και βρέφος πού ήταν τις ημέρες της νηστείας δεν θήλαζε από την μητέρα του. Γι᾿ αυτό και το απολυτίκιο του, τον αποκαλεί ἐγκρατείας διδάσκαλον.

Όταν έφτασε σε νεανική ηλικία πέθαναν και οι δύο γονείς του. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς ενώ ο ίδιος συνέχιζε να ζει περιορισμένα, με πολλή εγκράτεια και λιτότητα. Αλλά, αγαπητοί μου, όταν λέμε εγκράτεια, δεν εννοούμε μόνο τη νηστεία, την αποφυγή του φαγητού. Η εγκράτεια μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία περιλαμβάνει μεγάλο χώρο και πολλή έκταση. Επεκτείνεται και σε άλλες πλευρές, σε άλλους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε μία του ομιλία ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει “ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ψεύδους, καταλαλιᾶς καί ἐπιορκίας”. Με άλλα λόγια να έχουμε εγκράτεια στην γλώσσα μας, να βάζουμε χαλινάρι στη γλώσσα μας. Όταν είναι αχαλίνωτη κάνει μεγάλη ζημιά. Όπως λέει η παροιμία, κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Πολύ εύκολα γλιστράει η γλώσσα και μας παρασύρει σε πολλά κακά. Ο Θεός μας έδωσε το στόμα, για να επικοινωνούμε με τούς ανθρώπους, αλλά και μαζί Του. Δηλαδή να ψάλλουμε και να προσευχόμαστε. Κι εμείς με αυτό δαγκώνουμε τούς συνανθρώπους μας και βλασφημούμε τον Θεό, ρίχνουμε άφθονο δηλητήριο.

Όμως, για να τελειώσουμε, αφήνουμε άλλους τομείς της εγκρατείας, για να πούμε δύο λόγια για την εγκράτεια των οφθαλμών. Προσοχή στα μάτια μας. Να τα ελέγχουμε, να μη τα ρίχνουμε σε άπρεπα θεάματα. “Οἱ ὀφθαλμοί σου ὀρθά βλεπέτωσαν”, διαβάζουμε στην Αγία Γραφή. Αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν θα αποφύγουμε πολλές και βαριές αμαρτίες. Εγκράτεια πρέπει να έχουμε από ακάθαρτους λογισμούς. Να σταματήσουμε την αμαρτία, να αποξενωθούμε από τα πάθη, τις πονηρές επιθυμίες. Η πολύπλευρη εγκράτεια είναι η αρχή της πνευματικής ζωής, αυτής που γίνεται πρόξενος αιωνίων αγαθών.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, ο Άγιος Νικόλαος είναι εγκρατείας διδάσκαλος. Εμείς να κοιτάξουμε να γίνουμε μαθητές του. Να διδαχθούμε από αυτόν την εγκράτεια. Να προσπαθήσουμε να προοδεύσουμε σ᾿ αυτήν, για να πάρουμε καλό βαθμό. Ο βαθμός μας θα είναι η σωτηρία μας, η κατάκτηση του ουρανού.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα (5:00 μ.μ.) ο σεπτός ποιμενάρχης μας θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό, στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του αγίου Νικολάου, της ενορίας του Προφήτου Ηλία Καρπενησίου. Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, που η Εκκλησίας τιμά τη μνήμη του αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κρικέλλου-Ευρυτανίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως