ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ 28-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στις 29 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την αποτομή της τιμίας κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. Πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας την Παρασκευή 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Προδρόμου το εσπέρας θα μεταβεί στην Καλλιθέα, όπου θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στο παρεκκλήσιο  του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Βουτύρο Ευρυτανίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (29/8) ο επίσκοπος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό προς τιμήν των “δικών μας” Αγίων Ευρυτάνων, στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως μας.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου, τελευταία Κυριακή του Αυγούστου εορτάζεται η Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων. Ο Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Ευρυτάνων-Καρπενησίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως