ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ 18-20 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά. Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων. Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας, θα μεταβεί στην Κορίτσα Ευρυτανίας, για να χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και να λειτουργήσει, εκεί όπου βρίσκεται απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου, θα λειτουργήσει και θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Λαυρεντίου ιερομονάχου, πνευματικού της Μονής, στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα λειτουργήσει στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως