ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ 1-3/11/2019

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, κατάγονταν από την Ασία και έζησαν την εποχή πού αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στην χριστιανική ανατροφή των δύο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδερφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν ως διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι.

Το μόνο πού ζητούσαν απ’ όσους θεράπευαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως ‘καλοθελητές’ διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα πού επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι, επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντ’ αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τούς μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τούς Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του.

Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τούς έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αφού διακόνησαν ταπεινά σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Την ημέρα αυτή (1/11) ο σεπτός ποιμενάρχης μας θα μεταβεί στα Λεπιανά Ευρυτανίας, όπου θα χοροστατήσει στον Όρθρο και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου (Ε΄ Λουκά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παυλόπουλο Ευρυτανίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως