ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Ο μήνας Ιούνιος καταυγάζεται από τη μεγάλη εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, δύο ανθρώπων που σημάδεψαν με τη ζωή και το έργο τους, το λόγο και τις πράξεις τους, την πορεία της Εκκλησίας προς τον ευαγγελισμό της οικουμένης. Δύο άνθρωποι, ο μεν πρώην αρνητής, ο δε πρώην διώκτης του Χριστού, έγιναν οι καλύτεροι μάρτυρές Του. Έγιναν τα ευλογημένα σκεύη της εκλογής Του, οι φωτεινοί φάροι, διὰ των οποίων έλαμψε το φως Του και δοξάσθηκε ο Επουράνιος Πατήρ, διὰ των οποίων αποκαλύφθηκε η πλάνη των ειδώλων και ξεσκεπάστηκε η αδυναμία του άρχοντα του κόσμου τούτου. Οι δύο Απόστολοι σφράγισαν το σπουδαίο έργο τους με το μαρτυρικό θάνατό τους.

Οι δύο απόστολοι σάλπισαν ρήμα Κυρίου ισχυρό και παντοδύναμο και άλωσαν την οικουμένη δίχως όπλα, πολιόρκησαν τις ψυχές των ανθρώπων χωρίς μηχανήματα και τεχνάσματα. Γκρέμισαν τα τείχη της ειδωλολατρίας, έγιναν αλιείς ανθρώπων, περιδιαβαίνοντας ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο, μέσα σε άπειρους κινδύνους, με διωγμούς, φυλακίσεις, μαστιγώσεις, πείνα, κακουχίες, ναυάγια, λιθοβολισμούς, κοπιαστικές οδοιπορίες, αγωνίες για την σωτηρία του ποιμνίου.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι δύο Απόστολοι αποτελούν λαμπρά υποδείγματα μετανοίας, ο μεν Παύλος ως πρώην διώκτης, ο δε Πέτρος ως πρώην αρνητής. Επάνω στο δικό τους παράδειγμα στηρίχθηκε η καινούρια πίστη και το γεγονός αυτό ήταν ό,τι χρειαζόταν τότε η Εκκλησία, για να προσελκύσει τους ανθρώπους της εποχής. Ο Χριστιανισμός, η πίστη της αγάπης, ήταν και πίστη της μετανοίας, της συγχωρήσεως.
Το παράδειγμά τους μπορεί να μας συγκινήσει; Είναι το αποστολικὸ έργο εγκλωβισμένο στις διαστάσεις μιας συγκεκριμένης εποχής; Μήπως μπορούν και σήμερα διώκτες και αρνητές να γίνουν πρωτοκορυφαίοι στον ευαγγελισμό του κόσμου;
Ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί μου, γίνεται γνωστός και σήμερα μέσω όλων εκείνων που αναλαμβάνουν την ιδιαίτερη αποστολή να μιλήσουν με το κήρυγμα, την φιλανθρωπία, την προσευχή, την ιεραποστολή, κυρίως με την πνευματική τους ζωή και την έμπρακτη μετάνοια. Είναι τιμή για όλους αυτούς να βρίσκονται εις τύπον των Αποστόλων εκείνων που έδιναν τη μαρτυρία μιας ζωντανής πίστεως. Ο Απόστολος των εθνών μας καλεί να τον μιμηθούμε σε όλα, και στη μεταστροφή του και στην αγάπη του προς τον Χριστό και στην αποταγή του κόσμου και στην ακλόνητη πίστη του, αλλά και στην τελική του μέσα στον κόσμο ομολογία Χριστού δια του μαρτυρίου. 
Ας έχουμε πάντοτε στο νου και στην καρδιά μας τα υπέροχα λόγια του: «Ἀδελφοί, μιμηταί μου γίνεσθε». Αμήν. 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως