ΜΑΘΗΜΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ – ΚΟΜΠΟΔΕΤΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ανατολική Φραγκίστα, θα γίνει το μηνιαίο μάθημα υφαντικής – κομποδετικής το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου, 4-8 μ.μ. και 11 π.μ. –3 μ.μ. αντίστοιχα, καθώς και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, 4-8 μ.μ.. Στο μάθημα αυτό ξεκινάει νέος κύκλος και θα διδαχθούν διακοσμητικές δεσιές.

Η δεσιά είναι τεχνική και λειτούργησε ως πρακτική ανάγκη για να στερεωθούν στημόνι και υφάδι. Εξελίχθηκε σε λεπτεπίλεπτο χειροτέχνημα, που με αρμονικούς συνδυασμούς χρωμάτων δουλεύεται με λεπτά νήματα, βαμβακερά, μεταξωτά, μάλλινα. Μπορεί να είναι επίρραπτα στο στρίφωμα εργόχειρων, όπως κουρτίνας, πετσέτας, τραπεζομάντιλου, συγκεντρώνοντας συμβολικές και παραδοσιακές ιδιαιτερότητες με τη δύναμη του κόμπου, που δένει και στεριώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Αττικό αγγείο του 460 π. Χ., που εκτίθεται στο μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, είναι εντυπωσιακά διακοσμημένο με κόμπους, κρόσσια και δεσιά. (Πληροφορίες από το βιβλίο «Σφακιανές Δεσιές, Δεσμοί και Σύμβολα» της Ζωής Μητσοτάκη).

Για καινούριες συμμετοχές απευθυνθείτε απαραίτητα στην εθελόντρια κ. Βούλα Σούκη στα τηλέφωνα: 2237770879 και 6972831623.

Ενημερώνουμε πως οργανώνεται για το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Αυγούστου 2020, στον ίδιο χώρο, μάθημα ραπτικής. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως