ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Κάθε χρόνο την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα, η Εκκλησία θυμάται τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με μία γυναίκα από την πόλη της Σαμάρειας. Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ιωάννη (δ’, 5 – 42), ο Ιησούς κατά τη μετάβασή του από την Ιουδαία στη Γαλιλαία συναντήθηκε με τη Σαμαρείτιδα στην πόλη Σιχάρ, κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ, όπου στάθηκε για να ξεδιψάσει. Ο Ιησούς της ζήτησε νερό και στη συνέχεια, αφού της αποκάλυψε την ιδιότητά του, της εξήγησε τη διδασκαλία του. Η γυναίκα πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Φωτεινή. Εκείνη γίνεται αμέσως εκλεκτὴ ευαγγελίστρια και αφήνοντας τη υδρία και το σπίτι της τρέχει και παρασύρει όλους τους Σαμαρείτες προς το Χριστό και αργότερα με τον υπόλοιπο φωτοειδή βίο της (ως Αγία Φωτεινή) σφραγίζει με το μαρτύριο την αγάπη της προς τον Κύριο.

Την εποχή του Χριστού, οι Σαμαρείτες, που ήταν ειδωλολάτρες, βρίσκονταν σε οξεία διαμάχη με τους Ιουδαίους. Ο Ιησούς κατ’ αρχάς απαγόρευσε στους μαθητές του να επισκέπτονται τη Σαμάρεια, αλλά στη συνέχεια δεν δίστασε να προσηλυτίσει τους Σαμαρείτες, αρχής γενομένης από τη γυναίκα του Ευαγγελίου.

Ας μιμηθούμε κι εμείς αυτή τη Σαμαρείτισσα και χωρίς να νιώθουμε παράλογη ντροπὴ για τα αμαρτήματά μας, να φοβούμαστε τον Θεό. Ας συνομιλήσουμε λοιπόν με τον Χριστό, γιατί και τώρα ανάμεσά μας στέκεται και μας μιλά με το στόμα των προφητών και των αποστόλων. Ας τον ακούσουμε και ας τον πιστέψουμε.  Γι’ αυτό μας έφερε  ο Θεός σ’ αυτή τη ζωή και μας έβαλε λογική ψυχή, όχι για να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη ζωή αυτή αλλά για να εργασθούμε όλοι για την απόκτηση της μέλλουσας ζωής.  Κι εμείς γι’ αυτό έχουμε αθάνατη ψυχή, για να πράξουμε όλα με σκοπό την αιώνια ζωή, για να λάμψουμε εκεί, για να συμμετάσχουμε στο χορό των αγγέλων, για να είμαστε κοντά στο βασιλιά για πάντα, στους άφθαρτους αιώνες. Κι αν είσαι προσηλωμένος στα γήινα, ενώ είσαι προωρισμένος για τον ουρανό, κατάλαβε πόσο βαριά υβρίζεις το δωρητή, όταν εκείνος σου προτείνει τα υψηλὰ και συ δεν τα πολυλογαριάζεις και τα αλλάζεις με τα γήινα.  Αφού ευαρεστήσουμε, μακάρι να επιτύχουμε τα αιώνια αγαθά με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σ’ αυτὸν ανήκει η δόξα και ἡ δύναμη  τώρα και πάντοτε και στους αιώνες. Αμήν.-

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως