Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

Το χωριό Αγία Τριάδα Κτημενίων είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750 μ. στη βόρεια πλευρά του Βελουχίου.

Στο χωριό υπάρχουν τέσσερις Εκκλησίες. ο σημερινός ενοριακός Ναός της Αγίας Τριάδος είναι το τρίτο κατά σειρά γνωστό κτίσμα. Για τον πρώτο ναό γνωρίζουμε ότι ήταν δισυπόστατος, δηλαδή, εκτός από τον κεντρικό ναό, υπήρχε και ναός του Αγίου Νικολάου του εν Μύροις. Ο δεύτερος χτίστηκε το 1906 και το 1966 υπέστη ζημίες από το σεισμό, οπότε οι κάτοικοι του χωριού ξεκίνησαν το χτίσιμο του τρίτου κατά σειρά ναού. Σημαντική ήταν η συμβολή του τότε Ιερέως π. Γεωργίου Μπερμπερή που όργωσε κυριολεκτικά την Ελλάδα για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπεράτωση του ναού.

Ο δεύτερος ναός του χωριού είναι του Αγίου Βησσαρίωνος, που είναι και ο μοναδικός ναός στην Ευρυτανία, όπου τιμάται ο Άγιος. Χτίστηκε περίπου το 1880 και πανηγυρίζει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο τρίτος κατά σειρά ναός του χωριού είναι αυτός του Αγίου Ιωάννου. Χτίστηκε το 1964, λίγο παραπάνω από την θέση του παλαιότερου ομώνυμου ναού, που βρισκόταν κάτω από τον δρόμο. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου.

Και, τέλος, στην κορυφή του χωριού υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που ήταν το καθολικό μοναστηριού που χτίστηκε το 1795 και πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.