ΕΚΔΗΜΙΑ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΔΡΟΣΟΥ), ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΥΣΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου αναγγέλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού πλέον αρχιμ. Χρυσοστόμου (Δρόσου), προηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης. Η προσφορά του επί μισόν και πλέον αιώνα και, προ παντός, το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η προσήνεια, η σύνεση, η πολυμάθεια, η ανυπόκριτη αγάπη του δημιουργούσαν μόνο θετικά συναισθήματα σε όσους τον συναναστρέφονταν. Η Μητρόπολή μας,  βρήκε στο πρόσωπο του π. Χρυσοστόμου συνεργάτη πολύτιμο, με φρόνημα ταπεινό, ευλάβεια προς την παράδοση και την τάξη της Εκκλησίας για αυτό και αποφάσισε την «απονομή τιμής» σε αυτόν, δι’ απότιση χρέους προς τον Γέροντα, τον λειτουργό και κυρίως τον άνθρωπο, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 40 χρόνων προσφοράς της, στις 15/9/2019. Υπήρξε χαρισματικός «τῷ βίῳ ἀδιάβλητος, τοῖς τρόποις ἀνεπίληπτος, ταῖς ἐμπειρίαις ἄριστος». Ο π. Χρυσόστομος ανέπτυξε πολύπλευρη πνευματική δραστηριότητα, αγάπησε την Ευρυτανία και τους ανθρώπους της. Υπήρξε ένας πνευματικός άνθρωπος, που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Υπήρξε απλός και πράος, σεμνός και ταπεινός, ελεήμων και επιεικής, υπομονετικός και χαρισματικός, μια γνήσια και αυθεντική μαρτυρία Χριστού. Στήριξε και καθοδήγησε τόσο τους πατέρες της Μονής, όσο και πλήθος άλλων ανθρώπων, που συνέρρεαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνον, σε δύσκολες ώρες λύπης, ασθένειας, πόνου και απόγνωσης. Έχοντας σε όλη τη διάρκεια της επίγειας πορείας του ισχυρούς αρωγούς και οδοδείκτες τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο και την «Κυρά», όπως συνήθιζε να προσφωνεί την Παναγία μας την Προυσιώτισσα, πέτυχε μια άμεση και αξιοζήλευτη σχέση με τους Αγίους και το Θεό. Φιλόθεος, φιλακόλουθος και φιλεύσπλαχνος εφάρμοσε πιστά και με συνέπεια το ευαγγέλιο της αγάπης σε όλη του τη ζωή.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Εμπορειό της Θήρας το 1937. Υπήρξε γόνος υπερπολύτεκνης οικογένειας (8 αδέρφια). Από την μικρή του ηλικία γαλουχήθηκε με τα νάματα της Ορθοδόξου πίστεως από τους γονείς του Αντώνιο και Μαρουλία Δρόσου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, εργάσθηκε ως ηλεκτρολόγος  στη Δ.Ε.Η. από το έτος 1955- 1969. Το 1957 παρουσιάσθηκε στο στρατό (ΣΕΟ Αθηνών), και του απονεμήθηκε η ειδικότης του Ηλεκτροτεχνίτου ελικοφόρων. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο της Τήνου. Τυγχάνει ακόμη  πτυχιούχος της Ριζαρείου και της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κηφισιάς. Στις 26/7/1970 τη αδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α΄, ο Γυθείου και Οιτύλου Σωτήριος, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, τον χειροτονεί διάκονο.

Στις  6/8/1970 στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου χειροτονείται πρεσβύτερος από τον ίδιο επίσκοπο, ως αδερφός της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Δρυάλλου Λακωνίας, και διορίζεται ως έκτακτος εφημέριος και ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Γυθείου με δικαιοδοσία το Κήρυγμα και την Κατηχητική διδασκαλία. Στις 7/6/1971 χειροθετείται Αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Γυθείου Σωτηρίου. Στις 23/11/1977 γίνεται εξομολόγος (πνευματική πατρότητα). Στις 26/3/1979 μετατίθεται από τη Μάνη, όταν γίνεται ο πρεσβύτερος  αδερφός του Νικόλαος, Μητροπολίτης Καρπενησίου και έρχεται ως προσωρινός εφημέριος και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Καρπενησίου.  Στις 28/6/1980 αναλαμβάνει καθήκοντα ηγουμενοσυμβούλου της Μονής Προυσού. Το 2008 (11/2) κατόπιν αιτήσεως του απολύεται από την εφημεριακή του θέση έχοντας συμπληρώσει υπηρεσία 37 ,5 έτη, ενώ το 2017 παραιτήθηκε από τη θέση του Ηγουμένου της Μονής.

Ως μοναχός διακρίθηκε για την ταπείνωση του, την υποδειγματική υπακοή του και τη διάθεση να υπηρετεί τους πάντες. Πάντοτε πρώτος στην εργατικότητα και στα διακονήματα, φρόντιζε με αγάπη, με ταπείνωση, αλλά και με απλότητα μικρού παιδιού να δροσίζει με το αγιονέρι της πίστεως τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονταν στην Μονή και δέχονταν τη φιλοξενία του, τη διακονία του, αλλά και την εξομολόγηση, την οποία με πολύ ζήλο διακόνησε και με πολλή σοφία και σύνεση υπηρέτησε.Υπήρξε άνθρωπος της αγάπης και της κατά Θεόν οικονομίας.

Να ευχηθούμε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του μακαριστού γέροντα, και να τον κατατάξει ιερέα του και στο υπερουράνιο θυσιαστήριο. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία του θα ακολουθήσει εκτενές αφιέρωμα με φωτογραφικό υλικό για τον μακαριστό λευίτη.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως