Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
μνος πας ττται τῷ πλήθει τν πολλν οκτιρμν σου.
Ο στίχος τον οποίο αναφέραμε θέλει να μας πει, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, δεν είναι τίποτε, μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που δόξασε και τίμησε ο Θεός, με το να την κάνει μητέρα του Υιού του. Τι έκανε για μας η Παναγία; Τα πάντα. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Άνοιξε τον παράδεισο. Μεσιτεύει και πρεσβεύει μέρα-νύχτα για μας. Είναι λοιπόν τόσο μεγάλες και τόσο πολλές οι ευεργεσίες της προς την ανθρωπότητα, ώστε ό,τι και αν κάνουμε, δεν είναι αντάξιό της.
Αυτό πάλι δεν σημαίνει, ότι εμείς δεν θα κάνουμε την προσπάθειά μας να υμνούμε και να τιμούμε την Κεχαριτωμένη. Και μάλιστα, αφού δεν μπορούμε με λόγια, αφού αδυνατούμε με τους ύμνους, ας προσπαθήσουμε με την ζωή μας, με τα έργα και τίς πράξεις μας. Η Παρθένος ήταν πεντακάθαρη και στο σώμα και στην ψυχή από κάθε τι που μολύνει την σάρκα και το πνεύμα. Έτσι κι εμείς, αν θέλουμε να τιμήσουμε την Αειπάρθενο, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σοβαρά, για να μη μολύνουμε το σώμα και την ψυχή μας με αμαρτωλές ηδονές, το στόμα μας με λόγια ρυπαρά, την διάνοιά μας με ρυπαρούς λογισμούς, τα μάτια μας με πονηρά θεάματα κ.ο.κ.  Οι αισθήσεις μας γίνονται οι δίοδοι, οι πόρτες διά των οποίων μπαίνει μέσα μας η αμαρτία και μολύνει την καρδιά μας. Να προσέχουμε την ζωή μας. Να είναι ένας διαρκής ύμνος ευχαριστίας και δοξολογίας και ποτέ να μην πληγώνουμε την Παναγία.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος πίνει την αμαρτία σαν αναψυκτικό ποτό και δήθεν ευχαριστιέται. Κάτι που εξοργίζει και λυπεί τον Θεό. Εν τούτοις η οργή του δεν έχει ξεσπάσει ακόμη. Ο κόσμος μας δεν έχει καταστραφεί. Ζει και ευημερεί χάρις στην Παναγία. ‘Ελεγε ο μακαριστός π. Κλεόπας, σπουδαίος Γέροντας στη Ρουμανία: Ο Θεός προ πολλού θα μας είχε καταστρέψει εξ αιτίας των αμαρτιών μας. Όμως η μητέρα του ελέους δεν επιθυμεί την καταστροφή του κόσμου. Όπως με τα σπάργανα τύλιξε τον Χριστό στην φάτνη, έτσι και τώρα “περιτυλίγει”, την οργή του, για να μην καταστραφούμε. Τέτοια παρρησία, τέτοια δύναμη έχει η Παναγία!
Αγαπητοί μου,
Αν πράγματι αγαπούμε την Παναγία, ας της δώσουμε χαρά. Ας κόψουμε  για χατίρι της την αμαρτία. Ας μην αμαρτήσουμε  ούτε εν λόγω, ούτε εν έργω, ούτε εν διανοία. Να αφοσιωθούμε  στο καλό, στην αρετή, όπως έκανε εκείνη. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για να μην την λυπήσουμε, να σταματήσουμε την αμαρτία. Έτσι θα την τιμήσουμε. Μην λησμονούμε πώς η Παναγία έχει αδυναμία στους Χαιρετισμούς. Εμφανίσθηκε σε μοναχούς του Αγίου Όρους και τούς είπε, ότι αγαπά πολύ τούς Χαιρετισμούς. Όποιος τούς λέει κάθε μέρα, θα τον προστατεύει. Αυτό ψάλλουμε με ένα τροπάριο του κανόνος: Τούς σούς μνολόγους, Θεοτόκε… στεφάνων δόξης ξίωσον. Ας της προσφέρουμε ύμνους και δεήσεις. Να την επικαλούμεθα με εμπιστοσύνη και ελπίδα, για να μας στεφανώνει με την χάρη της και την βοήθειά της. Αμήν.-
Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως