ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Ο άγιος Αθανάσιος, τον οποίο η Εκκλησία προσονόμασε “Μέγαν” για την ξεχωριστή αρετή του, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του και τους σθεναρούς αγώνες που διεξήγαγε προς αντιμετώπιση του κινδύνου της Ορθοδοξίας από την αίρεση του αντίχριστου Αρείου, υπήρξε μεγάλη ιστορική μορφή μιας από τις πλέον σημαντικές περιόδους της ανθρωπότητας.

Μεγάλη σημασία όμως για την πνευματική πρόοδο του Αθανασίου είχε η γνωριμία του με τον άγιο Αντώνιο, τον καθηγητή της ερήμου. Ο μεγάλος αυτός ασκητής βοήθησε και στήριζε πολύ τον Αθανάσιο, όχι μόνο όταν ήταν νεαρός και πήγαινε κοντά του στην έρημο, αλλά και αργότερα, όταν έγινε ποιμένας και έδινε μάχες εναντίον των αιρετικών.

Στα πνευματικά του τέκνα ο άγιος Αθανάσιος, που λυπούνταν για τους διωγμούς του, τους έλεγε σε κάθε ταλαιπωρία που του συνέβαινε αυτό το ωραίο: «Νεφύδριόν εστιν και θάττον παρελεύσεται»! «Σύννεφο» δηλαδή θα είναι αυτό το κακό που του έγινε και σύντομα θα φύγει. Ας μας είναι,  παρηγοριά αυτός ο λόγος του αγίου στα δύσκολα της ζωής μας.

Το Σάββατο 18/1/2020, ημέρα μνήμης του αγίου Αθανασίου, ο σεπτός ποιμενάρχης μας θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Αθανασίου Κορυσχάδων Ευρυτανίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως